6-7 oktober 2023: Årets Mångbruksdagar i Avesta, Dalarna

default

”Kvalitetsvirke, besöksnäring och byggnadsvård i landsbygdens kultur- och naturmiljöer”

Läs vår folder med reportage om goda exempel-mångbrukare runt om i landet.

ANMÄL DIG HÄR (anmälan stänger 30/9)

Välkommen till att inspireras av skogens alla möjligheter. För andra året i rad bjuder föreningen Skogens mångbruk in tillmångbruksdagar fyllda med kunskapsdelning, inspiration och umgänge med personer som har stora kunskaper och erfarenheter av olika typer av affärsmässigt skogligt mångbruk. Fredagen 6e inleder vi med klassisk konferens; föredrag, workshops och god mat. Den 7e blir det en studieresa där vi får uppleva och besöka olika mångbrukare med intressanta verksamheter. Detaljerat program längre finns här nedan.

Kostnad: Gratis deltagande för medlemmar. 300kr/dag för övriga. Fredagsmiddag på Dalagård till självkostnadspris/subventionerat pris för medlemmar. Boende på egen bekostnad. 

Är du inte medlem? -Passa på att bli det här!

Mångbruksdagarna genomförs med finansiering från Leader Nedre Dalälven inom ramen för projektet Hållbart skogsbruk och mångbruk av skog.

Mångbrukskonferens fredag 6 oktober kl. 09.30 – 16.30 

9.00-9.30 Kaffe och smörgås på Dalagård, Avesta

9.30-12.30 – Föredrag och samtal
 • Dalagård, Leif Öster om drivkrafter och lönsamhet hos skogsägare i Sverige (dalagard.eu)
 • Erik Westholm, professor emeritus inom landsbygdsutveckling
 • Bensträckare
 • KustVy i Dalarna som satsar på hållbar naturturism med många spännande idéer även kring vidareförädling av skogens resurser (kustvy.se)
 • Ösjönäs adventure and lodge som sedan 20 år framgångsrikt bedriver naturturism inom Tivedens nationalpark (osjonas.se)
 • Biosfärområde Nedre Dalälven, Elisas om en planerad digitala karta över rekreationsleder kopplat till besöksnäringsföretag

12.30-13.30 Vegetarisk lunch

13.30-16.30 Fördjupande samtal i mindre, valbara grupper.

Under eftermiddagen delar vi in oss i grupper för att dela tankar om varför vi driver landsbygdsföretag och vad vi vill uppnå. Vi stannar upp för eftermiddagskaffe och avslutar med gemensamma reflektioner.

17.00 Guidad rundtur på Dalagård

Klockan 19.00 slår vi oss ned för gemensam kvällsmat hos Dalagård. Förbokas och serveras till självkostnadspris, betalas på plats.

Lördag 7e oktober 09.30 – 17.00– Studieresa till fyra olika platser inom 30 minuter från Avesta.

 • 08.00-09.00 Morgon-Chigong på Dalagård för den morgonpigga
 • 09.30 Samåkning från Dalagård
 • Hos Fallängetorp för fä och folk (i enlighet med regler för svinpesten) möter vi eldsjälarna bakom att de är en lantgård med gårdsbutik som erbjuder familjeupplevelser, vandring, naturnära boende, med mera. (www.fallangetorp.se )
 • Hos Ollasgården, som 2023 mottog Dalarnas kulturmiljöpris, får vi berättelser om gårdens historia och hur kulturmiljöerna varsamt återställts (www.ollasgaarden.se). Vi serveras lunchsmörgåsar bakade på Ollasgårdens unika kulturspannmål.
 • Bäsinge såg och hyvleri (www.basinge.nu) visar runt och berättar om hur de arbetar med kvalitetsråvaror och specialuppdrag i kombination med både lantbruk, skogsbruk.
 • Humlebackens kulturhus. Dagen avrundas med kaffe i Kerstin Sonnviks kulturhus
 • Klockan 17.00 är vi tillbaka på Dalgård. Tack för dessa dagar tillsammans!

VARMT VÄLKOMNA! 

Kontakt och frågor: ellen.nystedt@skogensmangbruk.se

Mångbruksdagarna finansieras av Leaderprojektet ”Hållbart skogsbruk & mångbruk i skog”.

leader

leader