Skip to content

STYRELSE

Föreningens styrelse

Ordförande: Ellen Nystedt, Habo
Vice ordförande: Brita Asplund, Gävle
Sekreterare: Björn Edlund, Hissjö
Kassör: Peter Arne, Finnerödja

Ledamöter:
Hjalmar Croneborg, Katthammarsvik
Tobias Jansson, Göteborg
Anna Johansson, Falköping
Rickard Leif Troeng, Örebro – medlemsansvarig, webbansvarig

Ellen Nystedt

Bor på Vätterns västra sida.
Har en liten skogsfastighet med bondeskog och ängsmark i Östergötland. Är utbildad inom landsbygdsutveckling, biologi och besöksnäring. Driver egen verksamhet som konsult inom hållbar utveckling.

Vad betyder skogen för dig?
Skogen betyder mycket för mig, både som arbetsplats och på fritiden. Det är till senvuxna sandtallskogar och hällmarkstallskogar jag tar mig tid för att få återhämtning och ro i själen. 

Hur vill du bidra till att utveckla mångbruk i Sverige?
Ett brett perspektiv kring mångbrukets många möjligheter att bidra till bärkraftiga landsbygdsföretag som är roliga att driva parallellt med verksamhetsutveckling som bidrar till ökad biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan. Med mitt blandade bagage som turistföretagare, konsult, rådgivare och statlig tjänsteperson vill jag bidra till att skapa inkluderande nätverk där nyfikenhet blandas med kunskap, gemenskap och nya verksamhetsidéer. 


Tobias Jansson

Bor i Göteborg.
Driver egen verksamhet med fokus på inspiration och kommunikation inom området cirkulär och regenerativ ekonomi, CircularEconomy.se

Hur vill du bidra till att utveckla mångbruk i Sverige?
Cirkulär ekonomi, som jag jobbar med till vardags, handlar inte bara om att hålla produkter och material i omlopp utan också om att regenerera ekosystem, det vill säga återskapa och förbättra över tid. Om det regenerativa perspektivet appliceras på det svenska skogsbruket landar man i mångbruk som bidrar till ökad biologisk mångfald och robusta ekosystem. Jag vill bidra genom att få fler skogsägare att få upp ögonen för det synsättet och inspirera dem till att utforska nya affärsmodeller för skogsbruk.

Har du egen skog – hur använder du den i så fall?
Min mamma har en liten skogsfastighet i Västergötland som jag är med och sköter och med tiden ska få överta. Jag strävar efter att den skogen ska få utvecklas naturligt, med varsam plockhuggning. Just nu funderar jag mycket på hur den också skulle kunna nyttjas för någon typ av aktivitet som lockar besökare, som stigcykling eller matupplevelser.

Anna Johansson

Bor på en gård med jord- och skogsbruk utanför Falköping i Västergötland.
Självverksam skogsägare där skog, åker och äng samsas. Arbetar praktiskt och teoretiskt som traditionshantverkare i det egna företaget Vistaholms Byggnadshantverk. Fil. mag i kulturvård.

Vad betyder skogen för dig? Har du egen skog – hur använder du den i så fall?
– Skogen är trygghet för min hushållning och överlevnad på så många sätt som ständigt förnyas. Resursen för mitt hantverk, värmen till min vedspis, stimulansen för min kreativitet och stoltheten att se möjligheter. Att ständigt få kunskap och insikter utav när jag har de rätta glasögonen på. Därmed ger och skaffar skogen mig en förvaltning men framförallt rofylldhet när jag är ensam eller tillsammans med någon annan. Sammantaget bidrar skogen till nya möten med människor som kanske är bland det viktigaste. 

Hur vill du bidra till att utveckla mångbruket i Sverige? 
– Att frågan om skogen inte är svart eller vit. Att kunskapsförmedla de hantverkliga värden som finns i skogen på ett hållbart och kanske även modernt sätt som har rötter i det historiska byggnadskulturen. Att genom det medvetandegöra en skoglig etik där varje skogsägare kan få samsyn och respektera att varje steg och åtgärd vi gör har en påverkan på oss, naturens värden och framförallt våra kommande generationer.

 

Brita Asplund

Bor i Gästrikland.
Är skogsägare, jägmästare och jobbar med skogsfrågor på heltid.

Vad betyder skogen för dig?
Det är en fråga med väldigt många svar. Men skogen är en miljö där jag känner mig hemma.

Varför är mångbruk framtidens melodi?
Skogsindustrins intressen, framförallt pappers- och massaindustrin, har haft alldeles för stort inflytande under alldeles för lång tid över hur skogen förvaltas i Sverige. Det har varken gynnat miljön, landsbygden eller skogsägarna. Det finns så många möjligheter med skogen. Ändå fokuserar vi nästan uteslutande på produktion av industriråvara, som dessutom sker på bekostnad av så mycket annat. Att ta tillvara på fler av skogens möjligheter är jag övertygad om är en viktig pusselbit i att bygga ett hållbart samhälle, med levande skogar och levande landsbygd.


Rickard Leif Troeng

Bor på en gård strax utanför Örebro.
Driver bland annat SkogsPortalen.se, och är verksam i flertalet föreningar kopplade till skog.

Har du egen skog – hur använder du den i så fall?
– Jag har skog och lantbruk i generna, så att säga. Min far var tidigare mjölkbonde och vi nyttjar nu vår egen skog till småskalig träförädling. Utöver detta ligger fiske och vildmark mig varmt om hjärtat. Skogen ger mig väldigt mycket. 

Hur vill du bidra till att utveckla mångbruk i Sverige?
– Genom SkogsPortalen.se och mitt engagemang i skogliga föreningar är jag mån om att ge mångbruket rätt förutsättningar, framförallt digitalt. Jag vill effektivisera föreningarnas arbete, så de kan ägna sig åt kärnfrågor som berör medlemmarna och ger dem bättre förutsättningar; oavsett om det rör sig om virkeshandel, naturturism, skogsbruk eller andra tjänster kopplade till skog och skogsägande. 

 

Peter Arne

Bor i Finnerödja.
Verksam i skogen med två entreprenadföretag, Finnerödja skogsstjänst har ett 20-tal anställda och erbjuder bland annat olika alternativ inom hyggesfria avverkningar.


Hjalmar Croneborg

Bor på östra Gotland
Natur- och kulturlandskapsvetare

Vad är mångbruk för dig?
Traditionellt utmarksbruk är mångbruk. Mångbruk är att nyttja skog och mark utan att ha sönder ekosystemen. Vi har inte råd att ha sönder fler ekosystem nu, vi behöver hejda oss och tänka om. Vi behöver värna och varsamt hantera all kontinuitetsskog som finns kvar i hela landet
Vi behöver hämta upp och vidareutveckla kunskaper om hur det här går till.

Hur vill du bidra till att utveckla mångbruk i Sverige?
Äger inte skog men bor på landet och är aktiv i liten skala. Arbetar med natur- och kulturlandskap, och kunskap om traditionellt brukande. 


Björn Edlund

Jag bor med fru och son på en västerbottensgård två mil utanför Umeå.
Är jägmästare, skoglig Dr och driver egen verksamhet mot olika utbildnings- och utvecklingsprojekt inom hållbart skogsbruk.

Vad betyder skogen för dig?
Skogen är otroligt viktig för mig, jag lever i skogen, det är i skogen jag känner mig hemma, känner trygghet och får återhämtning. Det är i skogen jag samlar ved för vintern, bär till gröten och virke för att underhålla husen på gården. Skogen är min plats för kontemplation och det är skogen som är mitt levebröd. 

Varför är mångbruk framtidens melodi?
Jag tror att vi i dagenens digitala, globala värld har en outnyttjad potential för lönsamt småskaligt mångbruk där vi kan leva av och med skogen på nya sätt. Med en mångfald av företagande inom naturturism, naturhälsa, småskalig virkesförädling, mathantverk och hundra andra innovativa mångbruksidéer kan vi få en levande landsbygd där fler människor kan leva av och med sin skog, ett mer variationsrikt skogslandskap och ett mer hållbart samhälle.