Skip to content

Mångbrukets ekosystemtjänster

Under våren 2024 har vi arbetat med frågeställningen ”hur bidrar skogligt mångbruk till skogens ekosystemtjänster?”. Arbetet kan ses som en förstudie som genom förarbete, intervjuer och en enkätundersökning har undersökt vilka skogliga ekosystemtjänster som olika sorters mångbruk kan bidra till. Arbetet har finansierats av WWF men det är vi i föreningen som står bakom intervjuerna, undersökningarna, resonemangen och analyserna.


Slutresultatet blev ett inspirerande och faktaspäckat digitalt magasin. Läs, njut och inspireras!

Ladda ned magasinet genom att klicka här  >> 
MångbruketsEkosystemtjänster-framsidesbild.png

Du som läsare får här möta 15 intressanta mångbruksverksamheter och lära dig om hur de bidrar till skogens ekosystemtjänster. Intervjuade mångbrukare är spridda över hela landet och bedriver verksamheter inom träförädling, skogens mat, hållbar företagsutveckling, virkesproduktion och besöksnäring. 

Arbetet har finansierats av WWF men Skogens mångbruk är ansvarig för allt innehåll. Har du frågor så kontakta Ellen Nystedt och Tobias Jansson som arbetat i projektet. info@skogensmangbruk.se

WWF LOGGA

 

Enkäten kan fortfarande besvaras av den som är nyfiken och vill bidra till kunskap om vad ni mångbrukare gör och vad ni bidrar med till samhället.

Här finns enkäten>>

I enkäten får du anger mycket kortfattad information om din verksamhet och genom självskattning beskriver du vilka av föreslagna skogliga ekosystemtjänster (skogliga nyttor) som du tycker att din verksamhet bidrar till eller är beroende av. 

Vi håller tummarna för att du vill vara med och hjälpa oss genom att besvara vår enkät!

Vid frågor kontakta Ellen Nystedt (ordförande) eller Tobias Jansson (ledamot) via info(a)skogensmangbruk.se

Så här har vi valt ut de skogliga ekosystemtjänsterna vi analyserat.

Vi har utgått från de 30 skogliga ekosystemtjänster som Skogsstyrelsens definierade 2017 (Skogens ekosystemtjänster – status och påverkan, Rapport 2017:13). Därefter har vi valt bort de som inte känts aktuella för mångbruk och privata skogsägare. I enkäten beskrivs ekosystemtjänsterna på ett mycket förenklat sätt. Det innebär att beskrivna ekosystemtjänster kan vara mer komplexa och innefatta långt fler saker och tjänster än vad som exemplifieras i enkäten.

Eksystemtjänster

18 april kl 08.15-09.15 välkomnas du till webbninarium –

Mångbrukets ekosystemtjänster.

Vi möter två företagare som deltagit i projektet ”Mångbrukets ekosystemtjänster”. De berättar om sin verksamhet och föreningen förklarar kort om vilka samhällsnyttor som olika former av mångbruk bidrar till i samband genom sina affärsverksamheter. 

Anmäl dig här>>


Under vårvintern har föreningen Skogens mångbruk arbetat med att undersöka och visa upp hur affärsmässigt skogligt mångbruk kan bidra till ekosystemtjänster. Arbetet om har inneburit både intervjuer och en enkätundersökning presenteras i form av en pdf-broschyr med 15 olika reportage samt en sammanställning av enkät-resultaten. Ekosystemtjänsterna kan exempelvis uppstå i samband med selektiv avverkning, udda produktion, träförädling, olika former av besöksnäring eller förädling av skogens skafferi. 

Blir du nyfiken och vill delta är enkätundersökningen fortsatt öppen. Länk hittas här

Arbetet finansieras av WWF och syftar till att öka kunskapen om hur landsbygdens småföretagare bidrar till hållbar utveckling!


Januari 2024

Under våren arbetar vi med ett litet projekt finansierat av WWF som syftar till att kartlägga hur affärsmässigt skogligt mångbruk kan bidra till ekosystemtjänster. Det kan exempelvis handla om selektiv avverkning, att producera eller förädla vissa trädslag eller kvaliteter, att nyttja skogen ansvarsfullt inom besöksnäringen eller förädla skogens skafferi till produkter som är attraktiva för kunder såsom restauranger eller kunder i gårdsbutiker. Arbetet genomförs med hjälp av en enkätundersökning och ett antal intervjuer. Slutresultatet ska publiceras här på vår hemsida och i en broschyr där vi presenterar deltagande företag och analyserar olika former av mångbruk utifrån enkätsvar och ett antal intervjuer. Presentation av materialet sker också på en digitalt träff den 18 april.