Skogens pepparkaka – på tallbark

IMG_4578

Det är en svindlande tanke att gå tillbaka 100 år i tiden. Då fanns allt vi behövde för att leva och överleva på den egna gården. Skogen var livsviktig.
Eftersom varje trädslag hade sina särskilda egenskaper och användningsområden så var man mån om att hushålla med resurserna och bevara den mångfald som fanns på gården. Man nyttjade till husbehov eller till småskalig avsalu. Resurserna räckte helt enkelt inte för storskalig produktion på de egna markerna, man fick bruka det som fanns. Men det var ju inte bara trädens virke som brukades när det kommer till träd. Vi använde knoppar och blad, blommor och skott, rötter och bark…

Det finns inget roligare och mer inspirerande än att fördjupa sig i gammal kunskap och mångbruk. Så här inför jul tänkte jag därför att berätta om vår pepparkaka gjord med innerbarken på tall. Ingen kan väl ana att denna mumsiga pepparkaka är gjord på tallbark…
Både färg och smak kommer från barken – Inga andra kryddor är tillsatta!

Barkmjöl förknippades av den äldre generationen inte med något positivt utan med svält och krig.
Men hos olika folkgrupper i Sibirien och i den samiska kulturen var det stapelföda, dvs en del av ingredienserna i den dagliga matlagningen.

Barkmjöl kan göras av olika trädslag. Här använder vi innerbarken på tall. Rätt framställt är det en spännande och välsmakande krydda som kan användas för att ersätta en del av mjölet i ett bröd (upp till ca 30%) eller som kryddning i t ex denna ”pepparkaka”. 

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100g smör
  • 1 dl mjölk 
  • 2,5 dl dinkelmjöl (alt vetemjöl)
  • 1 dl tallbarksmjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj & bröa en sockerkaksform.
2. Smält smöret & häll i mjölken, ställ åt sidan. Vispa ägg & socker vitt & pösigt. Blanda med smöret och mjölken.
3. Blanda ihop dinkelmjöl (eller vetemjöl), tallbarksmjöl och bakpulver i en bunke och vänd sedan i äggsmeten.
4. Rör i vätskan och rör till en jämn smet.
5. Häll upp i formen & grädda sedan i mitten av ugnen i 30-40 min. Stick i kakan för att se om den är färdig.

Hur gör jag barkmjöl?

Jag har tyvärr smakat barkbröd som smakat hemskt. Där fick man alla fördomar bekräftade…

Därför kommer här mina tre bästa tips om du vill göra eget barkmjöl:

  • Skörda barken på senvåren under tallens savningstid. Då släpper den lätt och innehåller mest socker och många andra nyttigheter.
  • rosta barken i ugn – det blir en helt annan smak än att bara torka den. 
  • använd ingen kvarn för att mala barken! Barken innehåller kåda. Använd istället den starkaste mixer du kan få tag på. Typ vitamix. Jag har kvaddat ett antal mixer…

Under 2024 kommer vi på Urnatur att erbjuda en kurs i att göra eget barkmjöl från barkning till färdigt mjöl. Så om du vill testa så hittar du här en länk till bokningen:

>>> boka kurs på Urnatur

och – en liten ekonomisk kalkyl till dig som är skogsägare:

Tallbarken i denna kaka framställdes av innerbarken, kambiet, av en ca 50-årig tall. För kul skull gjorde vi en liten uträkning:

  • Timmer- och massavedsvärdet för denna tall är ca 200,- SEK (+ moms).
    Det är vad markägaren hade fått av virkesköparen för denna tall på ca 0,3 m³. 
  • Vi kunde utvinna ca 4,5 kg bark till barkmjöl av tallen. Vi sålde bark till finare restauranger för 1000,-/kg (+ moms). Dessutom är ju också veden kvar som kan användas till brännved.

Kuriosa – men ett bra exempel på hur du kan förädla det som växer i våra skogar – och samtidigt på den dåliga lönsamheten om man säljer till skogsindustrin direkt. 

//Ulrika Krynitz