Högtorps tjärsirap – på nobelfesten 2023

dessert-nobelmiddagen-2023-960x589-1
– Jag hade ingen aning men blev förstås jätteglad!   säger Lena Engelmark Embertsén på Högtorp gård i Södermanland när hon får frågan om att deras tjärsirap serverades på Nobelbanketten i december. Och hon berättar att menyn är hemlig ända tills maten serveras.   – Så det är många leverantörer som blir glada en sådan kväll, säger hon.   Tjärsirapen ingick i den dessert som konditorn Annie Hesselstad komponerat:    Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap från Högtorp gård i Södermanland. Serverades med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.Det här var tredje gången som Högtorp gårds produkter serverades på Nobelfesten.
De tidigare gångerna var det inlagda granskott och granskottsolja som fick vara med.
Högtorp gårds affärsidé med att utvinna vilda smaker från skog och mark är ett exempel på skogens mångbruk. Det vill säga att se bortom den konventionella idén att virkesråvara är skogens enda värde och istället förädla produkter på den egna gården utifrån egen kunskap och gårdens förutsättningar.  OBS: De bränner också tjäran själva av gamla tallstubbar!   – Att förädla vilda smaker för mat och dryck är både avsevärt roligare och mer lönsamt. Vi kan öka årliga intäkter per hektar ibland 100 gånger jämfört med kalavverkning. Och träden får stå kvar och växa vidare, avrundar Lena. Fakta:  Nobelfesten kallas ibland ”festernas fest” och hade i år 1250 gäster. Det behövdes 44 kockar och 190 personer som serverade.  

Högtorps gård har många fler fantastiska produkter
(vad sägs om karljohanolja, björkad must, rönnbärskapris eller älgörtssirap…) och har 2022 även gett ut en bok som heter ”granskott, vårbrodd och tjärdoft”.

Så kolla in deras hemsida och följ dem på instagram för mer information och inspiration. 

https://www.instagram.com/hogtorpgard/  webbplats: www.hogtorp.se